Referendumsko pitanje: Koji poraz našeg Želje treba najviše slaviti?

Podijeli

Utakmica protiv Standarda iz Liježa i poraz na Koševu (0:1) u utakmici 3rd lega kvalifikacija za Evropsku ligu donijela je našim navijačima novu brigu.

U bogatoj i slavnoj Željinoj istoriji mnogo je utakmica koje su bile odlučujuće, istorijske, najveće i najbitnije i sve smo izgubili. Ali to nikada nije bio razlog da te poraze ne pretvorimo u pobjede i umjesto da tugujemo, slavimo našeg Želju.

Standard je bio jedna od takvih utakmica. Rijetko je naš klub igrao u 3rd legu evropskih takmičenja. Sinoć je bila prilika da uđemo među velikane evropskog fudbala i igramo play-off Evropske lige. Ali sudbina je htjela drugačije. Stative su spasile veliki i moćni Standard. Ali su sinoć pobijedili Manijaci, pobijedila je ljubav 1921 i pobijedio je Željo.

Pitanje koje se nameće samo po sebi glasi “koji poraz slaviti kao najveću pobjedu”?.

Taj 24. april 1985. godine ostat će vječno urezan u sjećanje starijih navijača Želje, ali i onih koji su se rodili kasnije. Željo je igrao revanš utakmicu protiv Mađarskog Videotona nakon prve utakmice i poraza od 3:1.

Sve je bilo spremno za revanš, 25.000 navijača na Grbavici čekalo je pobjedu i prolazak u finale. Poveli smo 2:0, a onda je uslijedio taj 87. minut i gol Czuhaya. Razočaranje i tuga na licima Željovaca. Ali danas, 30 godina poslije, treba biti zahvalan jer uvijek možemo reći da smo nesuđeni protivnik Reala u finalu Kupa UEFA, a i TV kuće su nebrojeno puta iskoristile kadar kada se Ivica Osim, Strauss, Bach i Beethoven s Grbavice hvata za glavu.

Drugi veliki poraz je zabilježen u augustu 2002. godine protiv Newcastlea kada je na lavoru bilo 40, 50 pa možda i 60 hiljada navijača iz čitave BiH, a najmanje iz Sarajeva.

Kako pišu lokalni mediji u svojim godišnjim prisjećanjima na veliki poraz “rezultat valjda nije bio toliko ni bitan, Željo je poražen, bilo je 0:1, ali gorčine nije bilo. Tribine, ukrašene nasmijanim licima publike željne dobrog fudbala, aplauzom su na kraju ispratile igrače oba tima”.

Donio je poraz protiv Engleza još jednu važnu stvar. Sve rasprave s navijačima Sarajeva na Facebooku danas završavaju fotografijom prepunog stadiona Asim Ferhatović Hase.

Koji poraz je vama najdraži i koji treba proglasiti najvažnijim u dugoj istoriji najugnjetavanijeg kluba na svijetu?

Baza Bez Boda!

Koji neuspjeh vam je najdraži?

View Results

Loading ... Loading ...

13 komentara na “Referendumsko pitanje: Koji poraz našeg Želje treba najviše slaviti?”

  1. Pa mi poraze slovimo ka pobjede od vajkada pa ljudi kaki smo mi joki klub pa mi smo klub sa najviše ispadanja u Evropi od sviju ovjeh klubova iz BiH a i regiona pa i šire..haj haj haj Želja naj naj naj

  2. Zeljescar je jedan od rijetkih klubova koji se moze pohvaliti ovolikim brojem slavnih poraza, meni je od poraz od Litexa ostao u sjecanju kao najslavniji, slavimo ga u porodici kao litexdan

  3. Najsmjesnije mi je kad strumfovi pricaju o neuspjesima, pa mi horde zla sa vise od pola sjevera kojeg skoro uvijek napunimo makar pola volimo svoje sarajvo jer s kobilje glave vidzamo tu zelenu boju koja nas podsjeca na nasu sda i imamo najvise neuspjeha u bih,sjetimo se braco nasa sa kobilje glave,gorice, ljeseva i cijele istocne bosne samo nasih neuspjeha protiv kukesa,zete i onog goska,pa kud ce dalje braco. Nije valjda ce se zeljin ili kako mi iz gorazda volimo reci zeljov poraz u polufinalu kupa uefa moze mjerit sa nasim od zete,dozovimo se braco halooo ba. hz kobilja glava fgr (foca gorazde rogatica)

  4. Hahahahah al šuka bratm ova iz pornjave koja si ti mene kroljica prava si mi Željovka..zov me na 061/258-888, da te malo nosam

  5. Bravo za ideju,bravo za trud..
    Dokaz da vas boli,jako boli..
    Nakon svih tih jarnija,strasnih trenera,zeta i kukesija,pijanki u lukavici, treninga pod policijskom pratnjom,nije ni cudno..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.