Sretan rođendan tata!

Podijeli

Ivica Osim je rođen na današnji dan u Sarajevu 1941. godine, a za prvi tim aktuelnog viceprvaka BiH, nesuđenog protivnika Reala iz Madrida u finalu Kupa UEFA, zamalo učesnika play-offa Evropske lige i pretendenta za mjesto koje vodi u evropska takmičenja ako se poklope rezultati utakmica u posljednja dva kola, igrao je u periodu od 1959. do 1968. godine, a za to vrijeme skupio je 166 nastupa, dao 56 golova i bio godinu dana suspendovan zbog učestvovanja u namještanju utakmica.

Gospodar familije je nadimak Švabo dobio igrajući za manje poznate holandske i francuske klubove, da bi se nakon igračke karijere posvetio trenerskoj.

videoton

Osim afere Planinić, kada je pokazao kako se dobija suspenzija, ostaće zapamćen po legendarnoj ostavci na mjesto trenera beogradskog Partizana, 23.05.1992 godine,  nakon što je u jeku agresije na Bosnu i Hercegovinu, višemjesečnog bombardovanja grada,  spaljivanja “Doline ćupova”, Zetre, Pofalićke bitke, velikog broja ubijenih u Sarajevu i drugim dijelovima BiH, uspio osvojiti kup sa “crno-belima”.

partizankup1992

U ratnom i poslijeratnom periodu, pa sve do penzionisanja nakon bogate karijere, Ivica Osim je svo vrijeme iskazivao podršku gradu, državi i Plavima nesebično dijeleći savjete iz Austrije i dalekog Japana gdje je pokazao da su mu Bosna i naš Željo uvijek u srcu. Ivica i danas emotivno reaguje kada čuje za rezultate mašindžija.

ivica

Popularni Švabo se nakon penzionisanja aktivirao u NSFSBiH, nesebično stavljajući na raspolaganje sebe i svoje iskustvo u namještanju utakmica i tako spasio ono što se u našem nogometu spasiti dalo.

Ivica Osim Švabo je počasni predsjednik našeg želje! Sretan rođendan od cijele plave nacije!

Evropska  Baza bez poraza!

6 komentara na “Sretan rođendan tata!”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.